A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variable references should be returned by reference

Filename: core/Common.php

Line Number: 257

Zoznam článkov - Pozitívne myslenie

Myslenie: Nová psychológia úspechu (3)

Byť nadšený a cítiť sa múdro

Ľudia s myslením rastu sú nadšený keď čelia výzvam. A kedy sú nadšený ľudia s fixným myslením? Keď sú veci bezpečné a na dosah ruky. Ale ak veci začnú byť príliš náročné, keď sa necítia múdry a talentovaný, tak stracajú záujem. V tomto myslení nestačí uspieť alebo vyzerať múdry. Musíte byť celkom bezchybný a to hneď.

Pytali sme sa ľudí v rozmedzí školákov až po dospelých: Kedy sa cítite múdry. Rozdiel bol dychvyrážajúci. Ľudia s fixným myslením odpovedali:
Ak nerobím žiadne chyby.
Keď niečo rýchlo spravím a je to perfektné.
Keď je niečo pre mňa ľahké, ale ostatní to nevedia.

Ale ľudia s myslením rastu odpovedali:
Keď je niečo zložíte a ja sa naozaj snažím a potom viem niečo, čo som nevedela pred tým.
Keď na niečomu dlho venujem a začne mi to dávať zmysel.

Druhá séria odpovedí nie o okamžitej dokonalosti. Je to o učení, ktoré trvá nejaký čas: čeliť výzve a spraviť pokrok.

Dokazovať, že ste výnimočný

Čo sa snažia dosiahnúť, ktorí si vyberú momentálny úspech pred zlepšením sa? Že sú výnimočný alebo lepší než ostatní. Keď sme sa ich opýtali: Kedy sa cítite múdry? tak často rozprávali o prípadoch kedy sa cítili výnimočne ako niekto kto je iný od ostatných, niekto lepší.

Dokonca aj ja pred tým ako som objavila ako tieto myslenia fungujú som si o seba namýšlala, že som viac talentovaná než ostatní, možno dokonca viac hodnotná než ostatní. Najstrašnejšia myšlienka, ktorá ma niekedy napadla bola možnosť, že som len obyčajná. Toto myslenie ma viedlo k neustálom kontrolovaní seba a svojho okolia. Každy komentár, každý pohľad niečo znamenal. Odrážal moju inteligenciu a atraktívnosť. Problém je keď výnimočný začne znamenať lepší než ostatní. Viac hodnotný človek, nadriadená osoba.

Ľudia, čo veria, že schopnosti sú pevne dané majú potrebu uspieť a keď sa tak stane, tak môžu cítiť viacej než hrdosť. Môžu cítiť nadradenosť, keďže ich pevne dané vlastnosti sú lepšie než ostatných ľudí.

Na koniec, veľa ľudí s fixným myslením pochopí, že ich plášť výnimočnosti je naozaj len brnenie, aby sa cítili v bezpečí a hodnotný. Ale zatiaľ, čo na začiatku ich mohlo ochraňovať, neskôr im obmedzuje rozvoj a posiela ich do seba zničujúcich bitiek a odvádza ich z uspokojujúcich vzájomních vzťahov.

Neúspech

Bez ohľadu nato aký traumatický neúspech môže byť, fixné myslenie nemá dobrý recept na prekonanie neúspechu. Ak neúspech znamená, že postrádaťe potenciál, tak ste neúspešný. Akým smerom sa teda teraz vydáte?

Študentom vysokej školy, ktorím sa nevydaril test bola ponuknutá príležitosť pozrieť sa na testy ostatných študentov. Tí s myslením rastu si prezreli testy tých, ktorí dosiahli najlepšie výsledky. Ako zvyčajne, chceli odstrániť svoje nedostatky. Ale študenti s fixným myslením si vybrali testy tých, čo dosiahli najhoršie výsledky. Bola to pre nich cesta ako sa cítiť lepšie.

Ďalší spôsob ako si nahradiť stratené sebavedomie pre ľudí s fixným myslením je obviňovanie alebo vyhováranie. V skratke, ak ľudia veria v pevne dané schopnosti, tak sa vždy cítia v nebezpečí, že budú navždy označený ako netalentovaný.

Malcolm Gladwell, spisovateľ a novinár New Yorkeru naznačil, že naša spoločnosť si viac váží jednoduché úspechy bez námahy než tie dosiahnuté úsilím. Uctievame našich hrdinov s nadľudskými schopnostami, ktoré im zaručili ich veľkosť. Akoby sa Micheal Jordan narodil driblujúc s loptou v ruke a Picasso so štetcom. Toto popisuje fixné myslenie dokonale. A takéto myslenie je všade okolo nás.