A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variable references should be returned by reference

Filename: core/Common.php

Line Number: 257

Zoznam článkov - Pozitívne myslenie

Myslenie: Nová psychológia úspechu (1)

Nasledujúci článok obsahuje citácie (preložené) z knihy "Mindset: The New Psychology of Success" od Carol Dweck.

Za dvadsať rokov môj výzkum ukázal, že to ako vidíme a príjmame svet okolo nás významne ovplyvňuje náš život. Rozhoduje o tom, či sa staneneme osobou, ktorou chceme byť a či dosiahneme veci, ktoré sú pre nás dôležité.

Dva spôsoby myslenia: Fixné myslenie a rastúce myslenie

V jedeň deň sme sa spolu s mojím doktorandom Marym Bandurom snažili prísť nato prečo sú niektorý študenti tak posadnutý dokazovaním svojich schopností a iný to nechajú plynúť a skutočne sa učia. Zrazu sme si uvedomili, že tu máme 2 postoje k rovnakej veci. Fixný postoj alebo myslenie, ktoré sa musí ostatným dokázovať a myslenie rastu, ktoré sa dokáže rozvíjať.

Ak veríte, že Vaše schopnosti sú vytesané do kameňa - fixné myslenie - tak to vytvára potrebu dokazovať ich ostatným znova a znova. Ak máte iba určité množstvo inteligencie, vlastností a charakteru, tak najlepšie, čo môžete spraviť je ukázať, že ste ich dostali dostatok.
Videla som tak veľa luďí s touto potrebou dokazovania seba ostatným, či už v triede, v práci alebo vo vzťahoch. Každá situácia pre nich volá po potvrdení ich inteligencie, vlastností a charakteru. Každá situácia je vyhodnotená ako: Vyhrám alebo prehrám? Budem vyzerať múdro alebo hlúpo? Príjmu ma alebo odmietnu? Budem sa cítiť ako víťaz alebo ako porazený?

Ale je tu aj iné myslenie, ktorého tieto charakteristiky nie sú súčasťou. Nemusíte sa snažiť nikoho presvedčiť, že máte v rukách kráľovskú postupnosť, ak sa strachujete, že v skutočnosti je to len jeden pár desiatok. V tomto myslení karty, ktoré nám boli rozdané sú len začiatok. Toto myslenie je založené na tom, že naše základné schopnosti sa s vynaloženým úsilím môžu zlepšovať.
Ak vstúpiš do tohoto myslenia, vstúpiš do nového sveta. V starom svete - fixnom - je úspech o tom, že dokážeš, že si múdry a talentovaný. Overiť sa. V novom svete, kde sa naše kvality rozvíjajú je to o snažení naučiť sa niečo nové. Zlepšiť sa.

V jednom svete je zlyhanie považované za neúspech. Dostať zlú známku, prehrať zápas, byť vyhodený alebo odmietnutý. Znamená to, že nie ste dosť múdry a talentovaný. V inom svete je za zlyhanie považované, len ak ste sa nezlepšili, ak ste nedosiahli na veci, ktoré si vážite. Zlyhanie tu znamená nanaplnenie svojho plného potenciálu.

Teoreticky rozdiel medzi myslením rastu a fixním myslením nám môže dávať zmysel, dokonca nám môže pripadať uplne jasný a mať myslenia rastu nám príde ako dobrý nápad. Vedieť rozdiel, ale nie je pointou tohoto článku. V skutočnosti, aj ľudia s pevným myslením môžu povedať, že si vážia učenie. Pointou je, že ak sme si vytvorili fixné myslenie, tak to nás obmedzuje a formuje náš pohľad bez toho, aby si si to vôbec uvedomili. Takže myslenie nám vládne... mení to, čo považujeme za dôležité a čo vidíme ako úspech. Mení význam, dôležitosť a vplyv neúspechu... mení najlhbší význam úsilia. Myslenie hraje dôležitú úlohu v škole, v športoch, na pracovisku a vo vzťahoch.

Risk a úsilie

Predstavy ľudí o riskovaní a úsilí sú výsledkom ich myslenia. Vo fixnom myslení sú risk úsilie veci, ktoré môžu odhaliť Vaše nedostatky a ukázať, že nemáte na úlohu. Je až prekvepujúci do akej miery ľudia s fixným názorom neveria v úsilie a snaženie.

Myslite na niekoho, kto je ponorený v takomto myslení. Spomente si ako sa vždy snáží ukázať seba v najlepšom svetle a ako je citlivý, keď nemá pravdu alebo spravil chybu.

V jednom svete je úsilie zlá vec. Zlyhanie znamená, že nie ste dostatočne múdry alebo talentovaný. Ak by ste boli nepotrebovali by ste sa snažiť. V druhom svete je úsilie to, čo nás robí múdrymi a talentovanými.